Urmarirea santierului: importanta II

Continuam aceasta tema cu scopul de a contura cat mai bine si convingator nu necesitatea activitatii – fiecare stie ca “frica pazeste turma”, ci pentru a fixa idea ca nu oricine o poate face, ca oricat de  educat si destept ar fi beneficiarul (teoretic cel mai interesat), cel mai bine pentru interesul sau, avutia sa, este sa incredinteze aceasta activitate personalului specializat, in genere unui/ unor ingineri abilitat ca diriginte de santier.

Doua comentarii simple si importante aici:

  1. Pentru fiecare domeniu in parte – civile/betoane, instalatii sanitare/tevi, instalatii electrice etc. – exista diriginti de santier distincti. In mod normal, odata confruntat cu o activitate ce-l depaseste, un diriginte de santier ar trebui sa semnaleze situatia beneficiarului: este obligatia beneficiarului sa introduca un al 2-lea samd diriginte, dupa caz, uneori dirigintele insarcinat devenind neputincios vazand parte din lucrari neacoperite;
  2. Noile materiale de pe piata, progresul tehnic tot mai rapid, fac tot mai dificila activitatea de control pentru specialisti. In aceste conditii orice tentativa a beneficiarului de a prelua pe cont propriu activitatea pare iresponsabila … fata de propriile interese. Lucru cu atat mai valabil daca acesta se intampla sa aiba unele studii tehnice, facute undeva in tinerete.

Fiindca am mentionat iresponsabilitatea fata de interesele beneficiarului, trebuie spus ca riscul unui control necorespunzator nu este limitat decat …de valoarea intregii investitii. Adica, matematic, neasigurand un control corespunzator risca (pe langa consecintele legale, rezolvabil prin amenzi samd) o valoarea de 100% a investitiei pentru doar maxim 1.5-3.5% cat valoreaza uzual activitatea de asistenta tehnica calificata.

Desigur, lucrurile nu sunt niciodata atat de simple pe cat par: este foarte posibil ca, in urma unei analize serioase si profesionale a proiectului, documentatiei tehnice, asa cum si-l doreste beneficiarul si cum il propune constructorul, sa rezulte nevoia unei imbunatatiri – materiale mai bune, timpi de lucru mai lungi, personal calificat etc. – imbunatatiri care pot conduce automat … la o crestere a valorii proiectului.

O concluzie a observatiei de mai sus ar fi ca investitorul, beneficiarul poate fi confruntat cu urmatoarea decizie:

a) sa realizeze o lucrare de valoare 100%, de proasta calitate, care sa dureze un timp substantial mai scurt (pana la primele reparatii, sa zicem 6 luni, 2 ani, in loc de 4, 6 ani) si cu calitate/confort modeste;
b) sa realizeze o lucrare de valoare  marita (sa zicem, 100% +20%+(120*1.5%) = 120+1.8 = 121.8%), dar cu durabilitate garantata si performante asa cum si le-a dorit.

Mai simplu spus, pentru o locuinta, sa zicem de valoare planificata de 20,000 Euro, s-ar putea ajunge la un maxim 24,360 Euro; ceea ce nu inseamna obligatoriu, posibila crestere de 20% putand fi refuzata de investitor sau chiar marita, functie de pretentii.

Din pacate, pe piata din Romania activitatea de control, de urmarire de santier, este perceputa aproape generalizat ca pe o obligatie formala, un favor facut eventualului diriginte angajat si nu ca o necesitate.

La cele de mai sus s-ar mai adauga pentru investitor lipsa grijilor inutile de a face ceva la care nu prea se pricepe.

Nu incheiem acest articol fara a intari inca o data faptul ca fiecare activitate – instalatii santiare, ventilatie, electrice etc. si nu doar cea de constructii civile “de betoane”- isi are aceasi importanta, egala fix cu valoarea investitiei. Vom incerca in articole viitoare sa revenim la aceasta tema.

Daca continutul acestui articol pare interesant, profesional, noi va garantam ca reprezinta doar un minim pe care ‘l permitem publicat pentru imbunatatirea nivelului tehnic general in Romania si finalmente al vietii noastre. Ce este mai interesant, nou si util, ii lasam pe Clientii nostri sa afle.

Echipa ELUX rodit SRL

 

 

Leave a Reply