Urmarirea santierului: termopanele

Din fericire, in anumite conditii, oamenii au hotarat sa impuna drept obligatie legala controlul in santier: desi la prima vedere, ar putea fi privita ca o noua obligatie, cheltuiala, provocatoare de costuri suplimentare, este totusi o realizare care reflecta intr-o buna masura stadiul evolutiei societatii umane.

In contrast, ar trebui printr-un exercitiu de imaginatie sa ne intoarcem cu aproximativ 100 de ani in urma, cand regele Mihai circula cu automobilul personal fara permis auto, fara obligatia de a respecta vreo lege, vreun regulament rutier. Este mai mult decat evident ca astazi ar fi realmente imposibila circulatia cu automobilul fara existenta si respectarea legilor din domeniul rutier.

Cum insa romanul mai mult decat oricine crede ca stie de toate, iar daca nu stie poate invata rapid ceea ce-i trebuie – mai ales in zilele noastre, cand traim atat de satisfacuti de generozitatea google – domeniul constructiilor pare atat tentant de abordat si stapanit, iar orice serviciu neplatit este un ban necheltuit, deci un castig.

Mai jos va prezentam o fereastra care sigur este destul de scumpa, avand in vedere culoarea tamplariei, dar si originea ei.

PVC

Ca sa fim realisti si sa punem punctul pe “i”, marea problema nu este ca nu au fost documente disponibile la momentul expertizei termice si energetice a cladirii: proprietarul nu avea nici macar pentru el insusi vreo evidenta, o minima dovada asupra calitatii respectivei ferestre, in afara numelui fabricantului.

Exista din pacate credinta ca, o fereastra tip “termopan” reprezinta garantia unei bune izolari termice: gresit! Fara anumite caracteristici bine definite si dovedite de catre fabricant, o astfel de fereastra nu este cu nimic mai buna din punct de vedere termic decat zidaria pe care a fost montata.

Pentru a nu ne pierde prea mult in vorbe plictisitoare, prezentam 2 grafice reprezentative, pentru cladire initiala, respectiv modernizata termic:

PVC_zid

PVC_zid2

Dupa cum se poate observa, o fereastra cu rama din PVC, “moderna”, poate fi chiar mai proasta decat una traditionala, cel putin din punct de vedere termic: desigur ca va avea si alte avantaje precum izolarea antifonica, la apa etc.

Ne oprim pentru moment aici, nedorind, asa cum am mai spus, sa cream iluzia unui invatamant la distanta: clientul/ investitorul, s-ar pacali crezand ca “acum chiar stie”, eventualul vanzator de rea neprofesionist (sa nu zicem de cre-credinta) ar profita de naivitatea acestuia, iar noi am privi cum totdeuna castiga cel mai bine pregatit, asa cum e si firesc.

Daca luam in calcul costul echiparii unei case de 150-200mp cu tamplarie – cateva mii de euro si, pe de alta parte costul incalzirii cladirii – spre o mie de euro suplimentar anual – putem vedea dimensiunea pagubei pentru investitor, care ar fi putut fi transformata intr-un castig prin apelarea la un specialist neutru – inginer proiectant, respectiv diriginte de santier.

Daca continutul acestui articol pare interesant, profesional, noi va garantam ca reprezinta doar un minim pe care ‘l permitem publicat pentru imbunatatirea nivelului tehnic general in Romania si finalmente al vietii noastre. Ce este mai interesant, nou si util, ii lasam pe Clientii nostri sa afle.

Echipa ELUX rodit SRL

Leave a Reply