Calitatea | siguranta | eficienta cladirilor

Recentul incendiu care a distrus clubul Bamboo ne determina sa revenim mai curand decat ne propusesem la subiectul calitatii in constructii – cerinta de care depinde intreaga comportare a unei cladirii, de la siguranta si pana la eficienta energetica. Sarind direct la concluzie, doar chemarea si plata unui specialist care sa ne fereasca de amenzi, niciodata nu ne va feri de probleme. Putina atentie, lamuriri asupra dosarului si celor necesare, chiar inlocuirea daca nu convine, sunt strict necesare.

In alte articole am reusit sa aratam modul in care calitatea in constructii, plecand de la controlul din faza de proiectare si pana la receptia lucrarilor, respectiv buna exploatare, influenteaza decisiv eficienta energetica a unei cladirii, mai precis consumul de energie.

Ne propunem acum sa aratam inca o adata cum un management defectuos, un santier fara diriginte de santier sau unul prost platit si disponibil doar formal, cat sa nu fie amendat investitorul, poate fi o paguba nebanuita. In chestiunea prevenirii incendiilor cu care am inceput, sa zicem ca exista in cladire un numar foarte mare de instinctoare (poate mai mult decat necesar si chiar incorect alese), insa planul nu prevede clar atributiile locatarilor. Poate ca initial, la receptie totul pare OK, dupa care, in lipsa unui plan si personal specializat, totul se anuleaza, dand nastere unor riscuri nejustiifcate.

Ceea ce se stie mai putin acum este ca legea de baza ce priveste activitatea din constructii, nr. 10/ 1995, specifica faptul ca cerintele sunt valabile de la etapa de construire, trecand prin perioada de exploatare (20,  40 sau chiar mai mult de 100 de ani) si pana la demolarea ei.

Pentru locuintele individuale este dificil de pus in aplicare un program strict privind exploatarea corecta – accesul greu si liberul arbitru al locatarului fiind decisive, insa se poate spune ca nici consecintele nu sunt prea mari, finalmente fiecare ramanand in anumite limite raspunzator pentru propria situatie.

Pentru cladirile destinate publicului, apartinand statului ori proprietate privata (scoli, hoteluri, birouri etc.), lucrurile se schimba datorita consecintelor ce le poate avea orice defect, orice accident produs in interiorul sau datorita cladirii respective. Amintim doar ca, administratorul cladirii ar trebui sa fie atat de destept si responsabil nu ca sa rezolve toate problemele, ci ca sa stie sa solicite rezolvarea lor.

Ca sa revenim din nou la chestiunea de la inceputul articolului – protectia impotriva incendiilor si situatiile de urgenta, trebuie spus ca si din acest punct de vedere  comportarea cladirii depinde tot de faza initiala a sa, adica de proiectare. In functie de gradul de profesionalism cu care este tratata problema situatiilor de urgenta inainte de receptie si punerea in functiune, de calitatea proiectarii, in egala masura cu cea a intregului montaj, depinde comportarea cladirii pe toata viata sa.

Ulterior, prezenta unui bun specialist, capabil sa asigure exploatarea corecta a cladirii urmand instructiunile manualului de exploatare si intretinere, este evident esentiala.

Incercand sa evitam chestiuni specifice si plictisitoare (codul de culori si destinatie a instinctoarelor, metode de actiune etc.),  prezentam drept exemplu, o situatie posibila in lipsa unui personal cu adevarat specializat si responsabil: este vorba de o schita figurand calea de evacuare dintr-o cladire.

Un astfel de indicator, mai mult sau mai putin colorat – de cele mai multe ori frumusetea, coloritul sunt inselatoare si nu neaparat esential utile, ar trebui sa se gaseasca in orice incapere si obligatoriu in cele cu destinatie publica. Asa cum se stie, indicatorul trebuie sa arate celui care il priveste calea cea mai scurta pentru a parasi inconditii sigure incaparea, respectiv cladirea.

Din motive de prezentare s-a ales aici un desen simplu, insa de multe ori este vorba de holuri de zeci de metri lungime, ocolisuri samd, unde astfel de indicatoare sunt necesare ghidarii locatarilor/ trecatorilor si fara a fi in pericol.

Ce facem insa daca, din motive independente – toane de moment ale proprietarului, estetica – placuta indicatoare este la un moment dat mutata; doar putin, insa suficient ca sa nu mai fie in locul prevazut de proiectant, respectiv planul ISU. Ca exemplu va prezentam mai jos o astfel de posibilitate.

Intrebarea este acum: care este varianta care arata locul potrivit pentru indicatorul nostru? Ce se intampla daca cineva il muta de pe o parte pe alta a incaperii? Aparent este tot acolo, iar cel care face mutarea poate chiar considera aceasta semnalare drept gaselnita inventata. Din nefericire insa, exista cazuri in care intre bine si rau nu sunt decat cateva secunde, secunde ce pot fi pierdute intr-o astfel de situatie.

Ce este mai rau este faptul ca in cazul unei anchete este posibil sa se intre intr-o situatie cu dureri de cap, in care nimeni sa nu fie vinovat (nici cel ce  amutat – cum sugeram aici, daca n-a existat un proiect accesibil care sa-i indice acest lucru).

Si daca cineva este tentat sa considere prezenta situatie drept inventie, asiguram curiosii ca situatia este intalnita destul de frecvent si desigur, ignorata totdeauna.

Ca si concluzie, simplist spus, avem cu totii nevoie de o calitate cat mai buna. In sectorul constructiilor aceasta este obligatorie si nu optionala: daca suporta niste costuri, beneficiarul are dreptul si la servicii pe masura.

Trebuie inteles ca fiecare serviciu isi are costul sau, iar preturi chinezesti nu pot fi obtinute decat pentru produse fabricate in China si cu calitate chinezeasca; in niciun caz in conditiile din Romania actuala, cu cerinte, legi, venituri si pretentii europene. Iar cine crede ca a facut o buna afacere obtinand un contract nesperat de avantajos, ieftin, trebuie sa se gandasca de doua ori cat si unde il va costa: constructiile au o viata de zeci de ani, iar pierderile – energie, dar uneori chiar catastrofale (cutremur, incendiu) – survin cand beneficiarul se asteapt amai putin si de cele mai multe ori cand a uitat demult bucuria contractului avantajos.

 

Echipa ELUX rodit SRL | pagina alternativa gadgeturi

One thought on “Calitatea | siguranta | eficienta cladirilor”

Comments are closed.