Intretinerea regulata a instalatiei | eficienta si confort

Iesirea din sezonul rece, pe langa toate bucuriile aduse de vremea mai frumoasa de primavara, ii face pe cei mai multi dintre noi sa rasufle usurati ca au scapat de costurile cu incalzirea. Aici s-ar putea spune ca, desi in ultima vreme si in Romania, datorita atat schimbarilor climatice iernile nu mai sunt chiar atat de reci, parca cheltuielile cu incalzirea insista sa ramana la fel de mari.

Cum cel mai indicat este sa imbunatatim macar lucrurile ce depind direct de noi, odata trecuta bucuria primaverii, proprietarii si administratorii fiecarei locuinte, cladiri, ar trebui sa treaca la cateva actiuni minimale ce privesc buna intretinere si functionare a instalatiei de incalzire.

  • Astfel, pentru cladirile cu incalzirea asigurata de la reteaua centralizata oraseneasca, primul pas ar fi sa se faca o curatare prin spalare a corpurilor de incalzire. Cu cat acestea sunt spalate mai des, cu atat agentul termic (cel mai frecvent apa fierbinte, insa tratata) va trece mai usor prin corpurile de incalzire si va lasa mai multa caldura in incaperi. O reprezentare generica a starii unui calorifer necuratat arata ca in figura de mai jos:

Mai multe detalii se pot gasi intr-un articol anterior pe o tema similara. Cu alte cuvinte, puterea unui calorifer cu lungime de 1.5 metri va scadea de la cca. 2000W (functie de inaltime, material, forma etc.) la 1200 sau chiar 500W (de regula, un calorifer prost intretinut face parte dintr-o intreaga instalatie prost intretinuta – dezechilibrata si cu temperatura agentului sub parametrii).

Pe langa cresterea eficientei energetice prin imbunatatirea transferului termic, asa cum s-a mentionat mai sus, prin curatare se evita si blocarea robinetelor termostatate, acolo unde exista, acestea fiind deosebit de fine si expuse defectarii de agentul murdar si cu impuritati (in imaginea alaturata spatiul de curgere-reglaj al lichidului e f.f. mic!).

Avand in vedere aceasata operatie a curatarii periodice a corpurilor de incalzire, trebuie spus ca, desi caloriferele clasice din fonta au avantajele lor in ce priveste trasnferul si inertia termica, prin simpla lor prezenta prezinta de cele mai multe ori o bariera in calea spalarii: este evident mult mai usor de spalat o instalatie cu corpuri de incalzire usoare de maxim 10Kg decat cu greutati de pana la 100Kg.

O varianta mult mai profesionala este cea a spalarii intregii instalatii, simultan si fara deconectarea individuala de la instalatie a corpurilor de incalzire: exista firme specializate de instalatii care, pe baza unor tehnologii bine puse la punct (cu pompe, manometre pentru controlarea presiunii pe parcursul intregii operatii si verificarea la final) pot realiza chiar la preturi accesibile avand in vedere marimea instalatiei, numarul de beneficiari/ corpuri de incalzire si complexitatea instalatiei, respectiv a cladirii.

Daca continutul acestui articol vi s-a parut interesant, sunteti invitati sa le parcurgeti si pe celelalte de pe acest blog si chiar sa le impartasiti apropiatilor dumneavoastra.

Echipa ELUX rodit SRL | pagina pentru gadgeturi

2 thoughts on “Intretinerea regulata a instalatiei | eficienta si confort”

Comments are closed.