Iluminatul incaperii confort si economic

Continuam cu acest articol tema privind iluminatul incaperilor, detaliind modul in care acesta poate fi obtinut cat mai bine printr-o pozitionare adecvata a unui numar si o dimensionare corecta a ferestrelor.

Luand cazul unei incaperi pentru care se consirera o fereastra generoasa si plasata pe mijlocul peretelui, iluminarea naturala ar trebui sa arate ca in figura urmatoare:

Adaugam ca peretele ales aici a fost cel de pe fatada Sud. Fara a intra in semnificatia exacta a culorilor (ar trebui sa intram intr-o detaliere riscanta, factorii care influenteaza pana la urma iluminarea fiind multipli – inaltimea incpaerii, culoare peretilor si a mobilierului etc.), dupa cum se poate observa in apropirea ferestrei lumina este foarte puternica, in timp ce, pe masura ce se indreptam catre peretele opus, lumina scade.

Daca in locul acestei fereste mari s-a utiliza doua, mai mici si dispuse simetric fata de axul camerei, iluminatul ar arata ca in imagina urmatoare:

Surprinzator sau nu, in urma acetei pozitionari a ferestrelor s- aobtinut o oarecare echilibrare a ilminatului. Din nou, din dorinta de a nu produce deruta cititorilor, evitam sa intram intr-o detaliere exacta a valorilor de calcul – un singur metru diferenta in dimensiunile incaperii ori cativa centimetri in inaltimea acesteia ori in dimensiunile ferestrelor putand schimba toate datele.

Daca in locul acestei ferestre montam una mai mica, avand latimea jumatate din prima, lumina ar arata precum in imaginea alaturata:

Desi concluzia putea fi anticipata (evident ca printr-o fereastra mai mica trece mai putina lumina decat printr-o fereastra mai mare), un calcul final si bine justificat trebuie sa tina cont de asemenea de costurile cu incalzirea: ferestrele au o pondere deosebit de importanta pierderea de caldura, dar si in asiguratul ventilatiei – a se vedea articolele anterioare, dintre care amintim pe acestea doua. Un alt factor, mai important decat toate celelalte, este dat de destinatia incaperii: o anumita lumina e necesar intr-o camera de odihna si alta in bucatarie ori birou. Fiindca in imagini apare denumirea “Reference plane” (planul/planurile orizontale pentru care se face calculul), desigur lumina va avea diferite valori de la nivelul pardoselei si pana la tavan: functie de preferinte si destinatia exacta, aceasta poate fi de asemenea calculata.

Ca atare, inainte de montarea unei ferestrelor intr-o incapere este necesar a se discuta serios si in detaliu cu atat cu beneficiarul cat mai ales cu toti ceilalti proiectanti (instalatii incalzire, electrice pentru iluminat), ideal si auditorul energetic, doar in acest fel putandu-se obtine rezultatele dorite.

 

Daca continutul acestui articol vi s-a parut interesant, sunteti invitati sa le parcurgeti si pe celelalte de pe acest blog.

Echipa ELUX RODIT SRL