Ferestrele in sezonul cald: racorire sau “curent”

Continuam cu acest articol tema articolului recent prin care incercam sa aratam cum putem obtine o atmosfera racoritoare pe timpul verii prin simpla deschidere a ferestrelor. Pe scurt amintim ca pentru ca deschiderea unei ferestre sau, si mai indicat, a mai multor ferestre, sa duca intradevar la racirea¬† aerului dintr-o incapere trebuie indeplinite cateva conditii, aparent simple, insa nu totdeauna indeplinite, din doua cauze principale: fie se cunosc, dar nu se respecta (din comoditate, din neincredere), fie nu se cunosc (existand alte interpretari, nu neaparat din “prostie”, ci datorate unor cauze explicabile).

Neincrederea de care aminteam mai sus vine in pricipal din faptul ca rezultatele ce s-ar obtine nu vin imediat: de regula persoana care deschide fereastra are imediat un sentiment de confort la intalnirea aerului proaspat de afara, fara insa ca odata intoarsa la activitatile din interiorul incaperii sa resimta o racire evidenta a atmosferei.

Aici trebuie spus ca exista mai multe explicatii. In primul rand, racirea unei incaperi cere un timp mai lung (comparativ cu pornirea unui aparat de climatizare): principala cauza e data de faptul ca peretii incaperii au o anumita inertie termica, la care se adauga faptul ca temperatura aerului exterior nu totusi chiar asa rece cum ne-am dori (mult sub 0Celsius, cat poate avea jetul de aer rece al aparatului de climatizare). Tehnic vorbind, durata necesara racirii/ incalzirii poate fi calculata cu precizie pana la virgula, insa nu aceasta preocupa un locatar, ci posibilele modalitati prin care se poate ajunge la o racorire sanatoasa si ieftina. Cu explicatia de mai sus in care am mentionat temperatura aerului exterior, devine evident ca:

  • cu cat afara este mai rece, cu atat este necesar mai putin timp pentru racirea incaperii (practic, pe timpul iernii temperatura este atat de joasa incat preocuparea racirii incaperii dispare);
  • cu cat incaperea are mai multe ferestre, cu atat racirea se realizeaza mai usor;
  • daca ferestrele se afla pe pereti diferiti, cu ata mai bine se va face ventilatia si racirea incaperii – reamintim aici imaginea urmatoare:

O alta cauza pentru care de multe ori nu se apeleaza la deschiderea indelungat sa a ferestrelor este cea data de aparitia disconfortului datorat miscarii aerului, asa zisul “curent de aer” – unii intorsi din calatorii chiar incep sa strige ca in alte limbi nici nu exista acest cuvant deci, dovada a unei inapoieri (sic!). Vom reveni cu alte ocazii cu calcule precise, inventate si acceptate la noi ca si in alte parti pentru aceasta problema a disconfortului datorat curentului.

Un alt motiv pentru care de asemenea nu se deschid ferestrele este datorat prezentei soarelui: in cazul zilelor de vara fierbinti se considera ca prin deschiderea ferestrelor in loc sa se racoreasca incaperea, mai rau se incinge prin razele soarelui ce patrund in incapere: la prima vedere pare sa existe un sambure de adevar, insa este totusi departe de realitate, cel putin avand in vedere radiatia solara din zona Romaniei si cateva masuri elementare pentru impedicarea patrunderii razelor.

Drept concluzie generala ramane deci ideea la considerarea unei zile intregi razele soarelui sunt sub nivelul racirii (adica nu incinge soarele cat raceste aerul), fara insa a exclude posibilitatea catorva zile pe an in care radiatia si temperatura exterioara sa fie total nefavorabile: pentru acest caz se poate face un calcul exact (cu calcularea zilelor verii toride) insa pentru aceasta este nevoie de datele exacte ale cladirii analizate.

Pe de alta parte, nu este un secret ca soarele nu intra totdeauna nestanjenit prin fereste: de cele mai multe ori in apropierea cladirilor se afla diferite obstacole datorate prezentei altor cladiri sau vegetatiei. cei mai multi vor fi surprinsi sa afle cat de precis poate fi stabilita influenta acestor obstacole, care pe de o parte pot opri circulatia aerului si pe de alt aparte pot opri razele soarelui.

Situatiile ce pot afecta intr-un fel sau altul rolul confortul din incaperi¬† sunt diverse, amintind aici si disconfortul dat de “curent”, dar si de gradul de poluare a zonei in care se afla amplasata cladirea (urban/ rural): fiecare dintre ele le-am tratat intr-o anumita masura in articole precedente, insa vom mai reveni. Pana atunci, concluzia finala ramane aceeasi – dincolo de masurile minime de bun simt privind aerisirea si racirea incaperilor, ramane obligatorie pentru obtinerea conditiilor optime la costuri minime apelarea la specialisti – proiectanti instalatii si auditori energetici.

 

Daca continutul acestui articol vi s-a parut interesant, sunteti invitati sa le parcurgeti si pe celelalte de pe acest blog.

ELUX RODIT SRL

2 thoughts on “Ferestrele in sezonul cald: racorire sau “curent””

Comments are closed.