O posibila recomandare la Certificatul Energetic al cladirii

Desi denumirea corecta este Certificat de Performanta Energetica, am preferat sa folosim denumirea sub care deja s-a consacrat, uneori fiind numit si mai simplu “Energeticul”. In plus, as mai trebui spus ca documentul nu se refera doar la zidurile cladirii, ci si la toate instalatiile cu care este aceasta prevazuta (calorifere, centrale termice, sobe de teracota, becuri pentru iluminat, ventilatoare etc.). Trecand insa peste aceasta scurta introducere, fiindca ne aflam deja in plin sezon estival dorim sa oferim cateva sfaturi minime. Inainte de aceasta, deoarece anticipam ca unii dintre cei interesati vor dori sa afle mai multe detalii, recomandam parcurgerea intregului blog prin care sunt acoperite cam toate aspectele ce tin de buna intretinere si proiectarea  unei cladiri si a instalatiilor aferente.

Revenind la sezonul estival in care ne aflam, chiar daca foarte sporadic mai apare cate o ploaie de vara, caldura devine din ce in ce mai surapatoare. Daca in trecut fiecare incerca sa-si doteze casa, biroul cu cat mai multe si mai bune ventilatoare, astazi evident salvarea pare sa vina de la aparatele de climatizare, care trebuie sa recunoastem, devin tot mai accesibile – ieftine si tot mai performante. Vorbind de confortul locatarilor si de climatizare, foarte fericiti sunt cei care dispun de climatizare generala, disponibile actualmente preponderent in cladirile publice si centrele comerciale, unde instalatiile reusesc pe langa asigurarea unei temperaturi confortabil de scazute si permanenta improspatare a aerului. Desigur si in acest caz  apar neajunsuri, uneori temperatura nefiind cea dorita de fiecare – nici n-ar avea cum, fiind cazuri de neintelegeri si in cladiri mai mici, familiale. Chiar daca pare ca avem de-a face cu un confort scazut, mai ales in cazul mall-urilor de multe ori este aleasa o temperatura mai scazuta tinandu-se seama de mai multe aspecte, printre care si  evitarea prezentei deranjante a mirosurilor (in cazul spatiilor alimentare ori aglomeratiilor), stiut fiind acestea sunt accentuate de cresterea temperaturii. Chiar daca nu face obiectul certificarii energetice, de modul in care confortul este afectat de cresterea temperaturii, respectiv prezenta unor mirosuri, ar trebui sa se tina seama si in cazul mijloacelor de transport in comun unde nu totdeauna climatizarea functioneaza la parametrii optimi.

Cum insa pana la aparitia instalatiilor de climatizare mai sunt si alte moduri de obtinere a confortului dorit, amintim in continuare o foarte simpla si parca uitata modalitate de obtinere a unei arhitecturi optime: plantarea de arbori in apropierea cladirii. Ca un cadou extraordinar din partea naturii –  cea care ne ofera cele mai simple, economice si eficiente conditii de habitat,  de care uneori uitam – un arbore plantat in aproprierea casei reuseste sa asigure pe timpul verii umbra necesara, cum se poate vedea si in imaginea urmatoare.

Cum insa nu trebuie sa uitam ca Romania se afla intr-o zona unde curand apare si notimpul rece,  este de dorit ca atunci cand avem nevoie de caldura soarelui sa putem lasa razele acestuia sa ne patrunda in incaperi. Cea mai la indemana solutie este ca arborele sa fie din categoria foioaselor si nu a rasinoaselor: in acest fel, iarna odata cu caderea frunzelor soarele va putea patrunde in casa noastra ca si cum nu ar exista niciun arbore!

In cazul in care casa in care locuiti ori biroul in care lucrati sunt deja construite, lucrurile sunt destul de simple, inmasura in care exista suficient teren pentru plantarea vegetatiei respective (din pacate, foarte multi prefera ca putinulspatiu sa fie rezervat parcarii ori locului de gratar). Daca insa cladirea inca nu este construita si desigur, daca chiar sunteti extrem de curios si responsabil, cel mai indicat este ca inca faza preliminara a proiectariisa se discute cat mai detaliat: din motive economice si la dorinta beneficiarului (mai putin vinovat, caci el macar nu stie ce pierde) de cele mai multe ori proiectantul “arde” aceasta etapa. In urma unei analize amanuntite (si care-si merita toti banii), in functie de dorintele beneficiarului, auditorul energetic (care uneori, dar nu obligatoriu poate fi acelasi cu proiectantul) stabileste numarul si dimensiunea ferestrelor, pentru ca apoi, in functie de acestea, de spatiul terenului disponibil si de toate celelalte caracteristici, se stabileste (ideal ca arhitectul sa aiba si experienta peisagistica) locatia arborilor. Poate parea ciudat si complicat, insa doar cu acestea stiute si preliminar alese se poate trece la o dimensionare a termoizolatiei viitoarei cladiri impreuna cu intreaga instalatie de incalzire, respectiv de iluminat artificial.

Cum este foarte posibil sa fi devenit fara voia noastra foarte tehnici, de retinut ramane ca arborii sa fie pe cat posibil alesi dintre foioase (si mai bine pomi fructiferi!), iar operatiile principale sa fie realizate doar pe baza unei minime analize/calcul din partea proiectantului/auditorulu energetic. In acest fel veti reusi nu doar sa obtineti economii nesperate, dar sa aveti si un confort foarte ridicat in conditii naturale si evident sanatoase!

Daca continutul acestui articol vi s-a parut interesant, sunteti invitati sa le parcurgeti si pe celelalte de pe acest blog si chiar sa le impartasiti apropiatilor dumneavoastra.

ELUX rodit SRL | pagina pentru gadgeturi