Despre dirigintele de santier

Asa cum este definita in Romania, dirigintele de santier este specialistul autorizat si pregatit sa il protejeze pe cel care doreste sa realizeze un proiect de constructii, astfel incat acesta sa nici nu faca greseli fata de vecini sau autoritati, dar sa obtina la final o buna calitate, cel putin la nivelul celei prevazute in proiect.

Desigur, ca orice obligatie legala si aceea de a angaja un diriginte de santier, daca este privita superficial, poate parea o cheltuiala nedorita si nimic altceva pentru cineva dornic sa-si construiasca ceva, sa zicem propria casa. Deci un lucru dezagreabil si de care cei mai multi fug pot pot. Desi pare OK, nu inseamna totusi ca este si bine, iar cand spunem asta nu ne referim la faptul ca ne expunem unor posibile probleme legale – amenzi, reclamatii etc. Cel mai important ramane faptul ca avand o lucrare fara nicio supraveghere profesionista riscam sa pierdem din bani fara rost. Adica banii care sunt platiti unui diriginte de santier sunt semnificativ mai putini decat oricare dintre problemele pe care le putem avea datorita lipsei acestuia, cea mai importanta fiind de departe calitatea prosta a lucrarilor, chiar daca le facem noi insine, in regie proprie sau, cinstit vorbind, mai ales atunci.

Nu vrem sa auzim de meseriasi care stiu ei destula meserie, deci nu e nevoie de control! tot asa cum ne vine greu sa insiram aici legile care ar trebui respectate de catre toti cei care au proiecte de constructii sau constructii-montaj in derulare: cine doreste, poate gasi referinte pe tot internetul, inclusiv pe acest site. Trebuie doar sa fie curios, desi de la un punct devin necesare si anumite explicatii si clarificari pe care toti profesionistii nu le stapanim decat dupa un ragaz de amintire, recitire si altele asemenea.

Ca sa fim bine intelesi, vorbind in procente unor oameni care dispun de banii necesari realizarii unui proiect, costul pentru dirigintele de santier we situeaza undeva intre 0.9 si 3%, cu o medie de 1.5% din valoarea proiectului. Cu alte cuvinte, dirigintele de santier ofera garantia pentru 100% din investitie pentru doar 1.5%! Asta ca buget orientativ, practic cu greu gasindu-se vreun diriginte care sa accepte plata “la pausar”, nu fiindca nu ar vrea, dar fiindca se stie ca in desfasurarea oricarui proiect pot aparea incidente neprevazute care pot duce la prelungirea lucrarilor care insa nu conduc la o schimbare spectaculoasa a procentelor de mai sus. La cateva cautari pe google (nu am spus Olx) se poate afla care este si pretul, care sunt si conditiile in care un diriginte pe un anumit domeniu poate fi contractat. De regula pretul pleaca de la 1500 lei pe luna pentru o vizita saptamanala de cateva ore ori minute (total nerecomandabil) si poate ajunge la peste 3000 de euro in cazul proiectelor complexe unde este necesara prezenta permanenta a mai multor diriginti de santier, fiecare pe domeniul sau (beton, instalatii, electrice etc.) si uneori chiar mai multi pe anumite domenii.

Exista falsa parere ca daca este propria lucrare sau daca ne-a aratat cineva cateva elemente ale “meseriei” (cum se leaga etrierii la armatura, cum se conecteaza intre ele doua fire conductoare electrice etc.) deja suntem capabili sa ne ducem singuri la bun sfarsit lucrarea. Practic vorbind, este o dorinta ideala care insa foarte greu poate fi pusa in practica. Fie ne va fi imposibil sa invatam toate cunostintele tehnice asimilate de dirigintele de santier pe parcursul scolii plus cei minim 5 ani obligatorii de experienta profesionala inaintea acceptarii la examenul de diriginte de santier, fie suntem capabili, daca daca chiar suntem atat de destepti cu siguranta castigam atat de bine acolo unde ne desfasuram zilnic activitatea ca nu prea merita deranjul si riscul de a nu contracta un diriginte de santier autorizat.

SFAT Pentru lucrarile de mici dimensiuni si buget redus (locuinte parter) de regula se obtine o intelegere prin care dirigintele este solicitat ori de cate ori este nevoie si obligatoriu inainte de orice etapa ce presupune ascunderea lucrarilor (turnarea betonului, astuparea excavatiei etc.), urmand ca dirigintele de santier sa fie prezent in mod obligatoriu la toate intalnirile oficiale – cu Inspectoratul de Stat in Constructii sau la primarie, daca este nevoie. Bineinteles prezenta la fazele determinante este obligatorie pentru toti factorii implicati in proiect, absenta de la o astfel de intalnire fiind sanctionata cu amenda, insa rareori se intampla ca dirigintele sa faca o asemenea eroare. Mult mai des se poate intampla ca dirigintele de santier sa nu se mai inteleaga cu investitorul, proprietatul lucrarii care “sare calul” si tolereaza erori pe care refuza si sa le remedieze, drept pentru care se simte obligat sa opreasca lucrarile proiectului. Este de la sine inteles ca o astfel de situatie nu este dorita de nimeni si nici macar de dirigintele de santier, finalmente si el fiind platit de catrfe beneficiar pentru un proiect ale carui lucrari se desfsoara in conditii bune si nu pentru a i se opri lucrarile ori a capata cineva amenzi.

Acum cateva sfaturi practice:

 • Nu incepeti nicio lucrare fara proiect semnat si cu stampila Verificatorului de proiect
 • Nu incepeti nicio lucrare fara Autorizatie de Construire (de regula proiectantul este cel care se ocupa de obtinerea ei)
 • Nu incepeti nicio lucrare fara diriginte de santier
 • Nu incepeti nicio lucrare, nici macar pregatitoare, inainte de a face anuntul oficial la primarie si Inspectoratul de Stat in Constructii
 • La primele discutii cu dirigintele de santier trebuie stabilit clar nu doar pretul, cat va cere, dar si ce va face pentru acei bani, care va fi prezenta sa in santier si cu ce se va ocupa.
 • Dintre atributiile care este de dorit sa fie lasate in sarcina dirigintelui de santier se numara:
  • verificarea intregii documentatii tehnice inainte de inceperea lucrarilor (fara Aurotizatie de Construire sigur nu va accepta inceperea lucrarilor)
  • participarea la predarea amplasamentului (chiar daca lucrarea se va desfasura pe propriul teren si cu forte proprii, in “regie proprie”, tot este indicat sa existe intocmit documentul)
  • la predarea amplasamentului sa fie adus un topograf autorizat (esential mai ales daca amplasamentul lucrarii este plasat pe granita de proprietate sau pe un teren inca neingradit),iar dirigintele de santier este cel legal insarcinat sa se ingrijeasca de desfaurarea corecta a procedurii prin semnarea procesului verbal
  • intocmirea cartii tehnice a constructiei (daca se lasa doar in sarcina constructorului, exista riscul unor surprize neplacute – documente incomplete, lipsa etc.)
  • participara la receptia lucrarilor finalizate (sau, daca este cazul, sprijinirea, consilierea investitorului, catre solutia avantajoasa lui – amanarea receptiei daca lucrarile nu sunt gata etc.)

In mod evident multitudinea problemelor care pot aparea in desfasurarea unor lucrari este atat de mare incat este dificil de acoperit aici. Avem insa speranta ca am reusit macar sa creionam cateva mici indicii asupra a ceea ce insemana dirigintele de santier, respectiv activitatea de asistenta tehnica a lucrarilor. Nu mai putem decat sa va indicam sa nu ezitati sa ne contactati pentru orice neclaritati!

La un nivel superior dirigintele de santier poate face parte dintr-o echipa bine articulata de specialisti special insarcinati cu asigurarea asistentei tehnice a intrgului proiect. Despre acest mod de lucru, valabil pentru proiecte mai mari decat o casa de P+M, desi sunt investitori ce il adopta si la o simpla locuinta unifamiliala,vom mai discuta cu alte ocazii. Pana atunci puteti urmari articolele similare de pe acest blog.

Daca continutul acestui articol vi s-a parut interesant, sunteti invitati sa le parcurgeti si pe celelalte de pe acest blog si chiar sa le impartasiti apropiatilor dumneavoastra.