Casa noastra pe vremea gripei COVID-19

Deja a trecut o bucate de vreme de cand frica cauzata de gripa covid-19 a blocat omenirea de pe intreaga planeta in propriile case. Dupa unele estimari, peste jumatate din populatia intregii planete a fost cantonata la domiciliu, iesitul din casa facandu-se pentru nevoi de stricta necesitate. Unii care se cred mai norocosi isi desfasoara in continuare activitatea prin munca de la distanta, practicand inca dinainte de pandemia declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Chiar si pentru acesti norocosi sunt utile cateva sfaturi care sa le faca viata mai usoara si sa treaca peste aceasta perioada, tinand cont ca si ei, in mod normal dupa munca din fata calculatorului tot ar fi iesit undeva la aer.

Nimic nu este mai rau si mai nociv pentru sanatatea oamenilor decat stationarea instr-un spatiu inchis, neaerisit, neluminat si neincalzit. Desi acest lucru pare un truistm, ca sa intelegem mai bine este suficient sa ne gandim doar la spatiul inchisorilor, macar atat cat putem sti din filmele artistice. Nu exista pedeapsa mai mare decat privarea de libertate, iar acest lucru este iarasi stiut de toata lumea. Evident, vorbind despre masurile de precautie pe care, cum spuneam, oameni de pe intreaga planeta le-au acceptat cu scopul evitarii unei contaminari generalizate, peste orice posibilitati de vindecare, avem totusi de-a face cu o privare a libertatii de miscare asumata si in interesul fiecaruia. Ceea ce ramane din aceasta situatie sunt aspectele ce pot afecta sanatatea fiecaruia dintre noi datorita locuirii in spatii inproprii, chiar daca uneori aparentele inseala. Cel mai rau aici este faptul ca, odata cu schimbarea tamplariei de la foarte multe cladiri aerisirea nu se mai face corect. Exista pe piata si tipuri de ferestre cu grile reglabile si care permit aerisirea incaperii intr-un mod discret si destul de apropiat cerintelor corpului uman. Chiar si cu acestea si chiar si cu cele mai moderne ferestre, aerisirea sau, tehnic vorbind, ventilarea naturala, se realizeaza destul de greu la nivelul cerintelor si asta pentru simplul fapt ca pentru a putera intra in incapere un aer proaspat este nevoie de un vant sau de prezenta a cel putin doua ferestre situate pe pereti diferiti.

Practic vorbind, cu cat numarul de oamnei prezenti in incapere este mai mare si cu cat vantul din exterior este mai slab, cu atat timpul in care ferestrele sa ramane deschide trebuie sa fie mai mare. In mediul rural, acolo unde zgomotul si poluarea sunt mai reduse, aceasta rezolvare este destul de usor de indeplinit, practic ferestrele putand fi si lasate deschide, intre deschise permanent, atat timp cat vremea de afarao permite. Pentru cladirile situate in mediul urban, pentru evitarea neplacerii cauzate de zgomot si poluare, se recomanda ca aerisireas sa se faca in reprize cat mai scurte si cat mai dese. Pentru aceasta, cea mai de dorit solutie este deschiderea simultana a cel putin doua ferestre de pe fatade diferite, In cazul in care acest lucru nu este posibil (apartamentul, de exemplu nu are ferestre decat pe o parte a blocului), se recomanda punerea unui ventilator in dreptul ferestrei deschise, ventilator care va ajuta schimbul de aer dinsrep exterior spre interior si viceversa.

Evident ca cel mai bine ar fi instalarea unui sistem de ventilare mecanica, pe piata existand, cu preturi de la cateva sute de lei, recuperatoare de caldura dotate cu diferite filtre de particule si alte facilitati. Ce trebuie urmarit in primul rand este debitul de aer pe car eaparatul este capabil sa acopere si zgomotul pe care acesta il va face in timpul functionarii. Exista deja pe piata aparate al caror zgomot (decibeli) este mai redus decat al unui laptop, cea mia simpla si buna metoda pentru alegere, pe langa sfaturile unui specialist, fiind proba in interiorul magazinului, daca este posibil. Pentru debit trebui tinut minte ca o persoana are nevoie in mod normal de circa 25 de metri cubi de aer proaspat pe ora. Altfel spus, daca stiti ca in incapere isi desfasoara activitatea de la distanta o persoana, insa tot pe acolo se mai afla alte trei persoane, un recuperator capabil de 20 de metri cubi pe ora va fi mai bun decat nimic, insa nu suficient. Asa cum am mai amintit si cu alte ocazii, deja bolile aparatului respirator cauzate de aer prost aerisit sunt mult mai multe decat cele cauzate de temperaturi excesive, respectiv raceala. In plus, o incapere aerisita neadecat va cauza si alte afectiuni locatarilor, cu consecinte asupra ochilor si chiar psihicului.

Cu speranta ca cele cateva sfaturi simple vor fi puse in practica, uram tuturor sanatate!