Casa noastra pe vremea gripei COVID-19 – II

S-a vorbit atat de mult despre aceasta boala si despre ce ar trebui facut, incat deja, intr-un mod periculos, lumea incepe sa creada ca s-a cam lamurit. Fireste, nu prea avem de unde sa stim noi aici cat de periculos este, de baza ramanand faptul ca este ceva mai mult sau mai putin periculoasa decat gripa spaniola de acum fix o suta de ani. Asta masurata in procentul de cazuri nefericite, de decese inregistrate dintre cei afectati de boala. Adica, daca comparam numarul de morti inregistrati acum o suta de ani cu cel datorat actualei pandemii, s-ar putea sa obtinem un rezultat incorect, pentru simplul fapt ca sunt situatii si numere diferite. Adica, cel putin teoretic, fiindca niciodata nu vom putea sti exact, daca am fi putut avea un numar mult mai mare de bolnavi si decese daca am fi avut un numar mai mare de contamitati intr-un interval de timp scurt, fara sa dam ocazia unei acomodari.

Acum, fiindca discutam despre contaminare, chiar daca cei mai multi sunt informati (de pe internet ori alte surse – unii corect, foarte multi nu) trebuie sa explicam cateva aspecte foarte simple. Cu mentiunea sumata, fireste, ca in mod continuu apar elemente noi, ceea ce este si de dorit.

Faptul ca printre primele masuri luate s-a aflat inchiderea marilor spatii comerciale si mai ales a mallurilor, s-a bazat pe o realitate foarte simpla. Dimensiunea virusilor este de ordinul nanometrilor, adica o miime de micrometru sau milionime de milimetru. Mai precis, un ordin de marime intre 0.011 si 0.1 micrometri.

(https://smartairfilters.com/en/blog/coronavirus-pollution-masks-n95-surgical-mask/)

Ca sa intelegem ce inseamna aceste dimeniuni si ordine de marime pentru respiratia noastra, continuam cu urmatoarul tabel (extras din cursul oferit de UTCB/OAER: Manuel Carlos Gameiro da Silva, An analysis of the transmission modes of COVID-19 in light of the concepts of Indoor Air
Quality, https://www.researchgate.net/publication/340435784, 4 aprilie 2020
)

Tot vorbind e ordine de marime ale particulelor, in cazul acestei gripe SARS-Cov-2 avand in principal stropii rezultati din respiratia sau stranutul persoanelor infectate, fizica este foarte simpla: cu cat particulele sunt mai mari (de ordinul micrometrilor, sub milimetrice), cu atat exista sanse ca ele sa cada mai repede pe suprafetele invecinate, de unde posibil sa fie alte persoane contaminate. Pe de alta parte, cu cat particulele sunt mai mici (stranut, stropi din respiratie care doar iarna devin vizibili etc.) cu atat ele vor fi preluate de aer si transportate mai mult, ramanand deci ca particule plutitoare in atmosfera respectiva. evident, aici prezentam situatia doar din punct de vedere fizic: daca printre acele particule se vor afla si tulpini de virusi (covid sau altii) si daca acei virusi vor fi sau nu periculosi, aceste aspecte ne depasesc realmente!

In acelasi timp, ce cele mai bune instalatii de ventilatie centralizata au filtre ce pot retine particule nu mai mici de ordinul micrometrilor. Cu alte cuvinte, putem spune fara sa gresim ca toate filtrele de la aceste instalatii sunt total inutile in fata raspandirii virusului, tot asa cum o plasa de fotbal nu poate retine vantul! S-ar putea pune, pe buna dreptate, intrebarea de ce este asa periculos, stiut fiind ca toate instalatiile moderne sunt dotate cu utilaje de tratat aerul (abur uscat fierbinte, care sa ucida orice microorganism etc.)? In primul rand, nu toate instalatiile au dispozitive de tratat aerul. In al doilea rand, chiar daca sunt dotate cu astfel de dispozitive, acestea nu sunt activate si nu functioneaza permanent la parametrii maximi datorita costurilor pe care, la preturile actuale nu prea ni le permitem. In al treilea rand, chiar si cu intreaga instalatie functionand, la un mod ideal, la maxim si cu toate dispozitivele pornite, traseul aerului este foarte lung si complicat – acele tuburi foarte largi (rotunde, dar uneori cu sectiune dreptunghiulara) care pot fi vazute prin unele locuri, atarnand de tavane,structura metalica ori peretii cladirilor. Atat de lung si complicat, ca filtrele si dispotitivele de curatare cu abur fierbinte uscat, care sunt dispuse la capete deja ar fi inutile. Pur si simplu aerul se plimba dintr-o locatie in alta (fie datorita scaparilor, fie datorita unei dezechilibrari) si chiar daca instalatia este foarte bine facuta si duzele de aspiratie bine dimensionate, sigilate si controlate, aerul tot circula liber in spatiile imense, purtand microbii pe distante mari, cu atat mai mult intr-un mediu ventilat. Concluzia este ca, in conditiile pericolului de pandemie, masura inchiderii mallurilor si marilor magazine a fost foarte utila.

Pe de alta parte, existenta unor terase deschise (nu acoperite cu plastice de jur imprejur), târguri ori parcuri, in care oamenii sa se poata plimba ori sta liberi in aerul liber, nu prezinta niciun pericol, atata timp cat aceasta nu se transforma intr-un prilej de imbratisari. Dimpotriva, avand in vedere ca un timp petrecut afara la terasa sau in parc insemana un timp mai putin petrecut intr-o incapere cu aer inchis, nesanatos, ar fi cu atat mai bine. Aici ar trebui sa se tina seama, nu doar de catre oficiali si responsabilii teraselor, dupa caz, ci de catre toti cei implicati, fiecare dintre noi, de pastrarea unei distante minime fata de celelalte persoane. “Picaturile mari” nu parcurg de regula mai mult de 2 metri in aer inainte de a cadea jos. Pe de alta parte, in cazul stranuturilor, chiar daca particulele pot parcurge si opt metri , nu este ceva deosebit dat fiind minima educatie a majoritatii pentru care acoperirea gurii, fetei, cu scopul limitarii unei imprastieri este ceva firesc; ce apare inplus fata de obiceiul clasic de acoperire a gurii din timpul unui stranut este curatarea, spalarea imediata a palmei, daca respectivul nu a avut timpul necesar ca sa utilizeze o batista, servetel.

Ca atare, pastrarea unei distante de circa doi metri ar minimiza transmiterea de la o persoana la alta (chiar si in cazul celor care “vorbesc cu stropi”). In plus, mesele, scaunele, balustradele si toate celelalte suprafete pe care le atingem voluntar sau nu ar trebui curatate cat mai frecvent posibil.

Chiar si fara acest virus si fara aceasta boala SARS-Cov-2, pana la urma, tot este bine si in interesul nostru sa respectam niste reguli ce par mai mult de bun simt decat niste obligatii greu de indeplinit.

Ce ar mai fi de adaugat este faptul ca mastile au o anumita durata de utilizare. Daca vorbim de masti achizitionate din comert, ele ar trebui sa fie insotite de instructiuni de utilizate bine precizate, asemenea oricarui produs sau, in acest caz, echipament din domeniul sanatatii. Este adevarat ca apare suspiciunea ca furnizorii, respectiv fabricantii, incearca sa profite trecand fie o durata cat mai redusa de utilizare (pentru a se achiziitona cat mai multe masti) fie o durata mai lunga (in cazul unora modeste, dar pentru care se doreste maximizarea pretului, in pofida calitatii). Se poate spune ca, in caz de criza reutilizarea mastilor este permisa, de dorit fiind ca intre utilizari acestea sa fie uscate, prefrabil sub actiunea razelor solare si minim 48 de ore (EN 149:2001 + A1:2009 Aparate de protecţie respiratorie. Semi-măşti filtrante împotriva particulelor.
Cerinţe, încercări, marcare.)
. Pe de alta parte, spalarae cu apa si sapun le reduce semnificativ capacitatea de filtrare, deci nu este o actiune indicata. Ce trebuie retinut este ca masca este menita sa protejeze in primul rand raspandirea bolii, a virusului, dar nu sa protejeze pe cel care o poarta. Porii celor mai bune masti sunt mult mai mari decat dimensiunea virusilor, ceea ce, cumulat cu potentialul de a cumula diferite particole in material face purtarea mastii cand suntem singuri sa fie doar periculoasa si fara niciun folos!

Curatarea filtrelor la aparatele de climatizare este de dorit, insa consideram ca acest lucru este de la sine inteles.

Incheiem revenind asupra sfatului de a se folosi pe cat posibil ventilarea naturala prin simpla deschidere a ferestrelor.