programul casa eficienta energetic 2020

Zilele acestea se lanseaza un nou si ambițios program guvernamental care are ca scop imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Cei dornici si hotarati sa beneficieze de fondurile gratuite puse la dispozitie, pot sari direct la acest link, si la acest link care conduce direct la pagina de internet a Ministerului Mediului.

https://www.afm.ro/casa_eficienta_energetic_ghid_finantare.php

Dupa citirea direct la sursa a instructiunilor necesare, se poate reveni pentru a obtine inca cateva infromatii utile obtineii fondurilor si finalmente unei case mai moderne. Dupa cum suna si titlul programului guvernamental, prin acest program se poate realiza termoizolarea casei (care poate avea maxim 3 niveluri), suma maxima ce poate fi obtinuta fiind de 70000 de lei. Doritorii pot citi instructiunile de la al 2-lea link de mai sus, sumele maxim posibile ce pot fi obtinute putandu-se calcula dupa o grila usor de urmarit. Simplist vorbind, grila are 3 praguri, iar suma obtinuta va fi cu atat mai mare cu cat se aduc mai multe imbunatatiri casei, mai precis 40 000 lei, 55 000 lei sau 70 000 lei, inclusiv tva. Trebuie spus ca aceste sume reprezinta 60% din valoarea proiectului, altfel spus, proiectele de imbunatatire a casei pot fi in valoare de 66 000 lei, 91 000 lei, respectiv 116 000 lei. Cum se poate afla care este suma concreta necesara si pe care o putem deconta? Prin Raport de Audit Energetic, document de altfel obligatoriu de depus pentru inscrierea in program.

Ce imbunatatiri se pot face?

Ca sa fim la fel de directi cu cei dornici, raspunsul si deci solutia pot fi date doar de un Raport de Audit energetic. Raportul de Audit Energetic trebuie sa arate clar ca in urma proiectului se va imbunatatii clasa energetica. De exemplu, se va trece de la clasa E la clasa D. Evident, Raportul de Audit energetic trebuie elaborat de cate un Auditor energetic atestat de MDRAP cu gradul I.

Tentatia este ca in primul rand sa punem cat de mult polistiren. Cu cat am pune mai mult, cu atat mai buna va iesi clasa de performanta energetica si cu atat mai putina energie va consuma casa, deci cu atat mai mare va fi suma obtinuta din fondurile programului. Gresit! Doar printr-un Audit Energetic Energetic se poate afla suma necesara investitiei, calculata astfel incat investitia sa fie mai mica decat energia economisita! se poate astfel spune ca de aceasta data statul are grija ca nimeni sa nu arunce banii pe investitii proaste. Mai mult, prin program sunt impuse valori minime pe care anumiti parametrii ai cladirii trebuie sa-i aiba la finalul investitiei. Peretii, ferestrele sau tavanul trebuie astfel modernizate prin termoizolare, incat la final cladirea sa aiba anumite valori ale rezistentei termice corectate – nu detaliem doar fiindca din experienta cu toti beneficiarii, acesta de multe ori mai mult complica decat rezolva.

Zile curg, de cand a fost pornit programul deja cererile continua sa fie depuse, in prezent mai fiind disponibile cateva mii de proiecte. Este adevarat ca amatorii trebuie sa aiba disponibil restul de 40% din suma, ceea ce atrage de la sine putina prudenta. Programul este deci perfect pentru cei care oricum aveau de gand sa faca astfel de proiecte, deci detineau o parte din suma. Asteptam sa-i sprijinim pe cei interesati acum, dar si dupa finalizarea programului, primul pas fiind sa ne contacteze la office@rodit.ro sau la acest link.

Acestora, celor pe care deja i-am sprinit ca si tuturor celorlalti le uram succes!