Reguli simple pentru sezonul rece

Ne asumam riscul de a parea plictisitori sau chiar neprofesionisti prin repetarea unor sfaturi simple, care insa aplicate corect conduc la rezultate neasteptat de benefice.

Mai intai, pare de bun simt faptul ca, daca cladirea in care locuim este bine izolata, aceasta va fi mai calduroasa. Din pacate, in mijlocul iernii este deja cam tarziu sa se mai faca ceva privitor la acest aspect, asa ca trebuie sa luam in considerare alte aspecte. Termoizolata sau netermoizolata, cu 30 de centimetri de polistiren ori vata sau pur si simplu doar cu zidaria traditionala, o cladire, de regula casa in care locuim, reuseste intr-un fel sau altul sa ne asigure conditiile de confort dorite. Diferenta pentru situatiile diferite de mai sus sta nu neaparat in confort (desi daca incepem de discutam in detaliu, exista probleme si acolo), cat in costul necesar, in cat de mare este factura de gaze naturale sau cati metri cubi de lemne sunt necesari incalzitului.

In mod paradoxal, daca comparam o casa veche, traditionala, sa zicem din zidarie sau chirpici, cu una moderna, insa fara respectarea calitatii, prima va asigura conditii mult mai bune din punct de vedere al igienei locatarilor. Pare ciudat, dar asta este adevarul: daca “racim” sau facem gripa, nu se intampla fiindca platim mai mult pentru lemne. Se intampla insa daca, stand intr-o incapere de-a dreptul sigilata cu modernele ferestre tip termopan prost montate, ne obisnuim sa stam intr-un aer realmente toxim dupa cateva ore de stationare. Daca printre locatari, vizitatori mai este si cineva bolnav, potential de imprastiere a diversi agenti patogeni, precum virisul covid-19, cu atat mai rau sau lucrurile.

La o fereastra traditionala, toata lumea crede ca stie, atmosfera din incapere se primenea pe cale naturala, prin imperfectiunile acesteia. Pentru a face ceva cu o fereastra moderna, trebuie sa ne asiguram ca urmam cateva masuri simple: deschidem des fereastra, montam pe rama sa grile de ventilatie, montam in incapare un recuperator de caldura sau montam, acolo unde cladirea si bugetul o permit, o instalatie centralizata de ventilatie mecanica.

Aici trebuie spus clar ca aparatele de climatizare nu fac decat sa reclizeze in continuu aerul incaperii, indiferent cat de proaspat sau imbacsit ar fi. Amintim aceasta deoarece o multime de oameni de lasa “pacalita” de multimea tevilor care ies si intra din perete, creandu-ze iluzia ca aerul rece sau cald “este adus de afara” prin conducte. GRESIT! Prin acele conducte, circula doar agentul frigorific, excact la fel cum tevile din spatele frigiderului ajung si inauntrul acestuia.

O prima concluzie este ca trebuie sa ventilam cat mai des posibil incaperile in care ne aflam iar daca cineva inca mai crede ca face economie nesanand frigul sa patrunda in casa, ii aducem aminte ca cheltuielile cauzate de o boala precum covi-19 sau orice alta gripa, sunt incomparabil mai ridicate decat mica economie de caldura.

O alta modalitate de a va imbunatati situatia pe timpul sezonului rece este de protejare a ferestrelor. Daca fereastra este orientata in bataia razelor solare si pe timpul verii ne-am bucurat prin inchiderea ruloului exterior, in sezonul rece avem doua situatii diferite: daca soarele este puternic la un moment dat (asa zisul “soare cu dinti”) atunci este cazul sa deschideti oblonul pentru a lasa caldura soarelui sa patrunda in interior. In principiu, in functie de orientarea cardinala a ferestrei, caldura obtinuta este comparabila cu a unui calorifer montat in incaparea respectiva. Simplist vorbind, daca in incapere avem un calorifer, cu o fereastra curata si un soare stralucitor putem considerea ca in incapere sunt de fapt doua calorifere. Pe de alta, parte, daca nu exista soare si cerul este cenusiu, atunci inchiderea ruloului poate aduce un spor de circa un sfert pana la jumatate din valoarea ferestrei in rezistenta cu frigul. Evident, aici depinde mult si de calitatea ferestrei, cu cat aceasta este mai putin izolata, cu atat avantajul ruoului va fi mai mare, insa in principiu ramana valabil.

Reglajul temperaturii, acolo unde se poate, este totdeauna de dorit sa conduca variatii cat mi amici ale temperaturii. La calorifere pare simplu, insa exista inca obiceiul de a face o caldura insuportabila dupa care sa se deschida ferestrele. La sobe aceasta uniformizare a temperaturii este un pic mai dificil de realizat, desi descoperirea teracotei, atunci cand s-a facut, a adus un avantaj urias, caldura persistand in incapere si dupa stingerea focului din soba.

Am putea continua si cu alte sfaturi, care par interminabile datorita multimii de probleme si situatii, insa dorim sa pastram formatul micut; pentru cei interesati, alte articole asteapta deja pe acest blog sa fie parcurse de cei curiosi.