Ce mai facem iarna?

Cand discutam despre iarna cu siguranta fiecaruia ii zbloara gandul la frigul de afara si la caldura ce va trebui sa o asigure in casa. In ultima vreme, datorita incalzirii pare sa fie totusi nevoie de ceva mai putina incalzire, desi oricand vremea si clima se pot juca cu noi.

Pe langa incalzire, pe care fiecare si-o asigura dupa cum poate si dupa cum cladirea ii permite, unii cu centrala proprie, altii cu sobe pe lemne, altii asteptand agentul termic de la temoficare …, mai sunt totusi si alte lucruri si intrebari fara raspuns clar, legat de confortul nostru.

In primul rand, o mare dilema este cea care pleaca de la formarea condensului pe ferestre. Mai ales la cele tip “termpan”, cei mai multi se asteapta sa ofere ceva deosebit de bun, pe masura pretului mare, si in orice caz sa nu permita aparitia picaturilor de apa pe interiorul lor. Haideti totusi sa aflam impreuna motivul datorita caruia apare condensul pe ferestre, in special la partea inferioara a ramelor.

De unde apar acele picaturi de apa? Care este sursa de apa care formeaza acel condens?

Apa care se aseaza pe ferestre provine din mai multe surse si fiecare stie cel mai bine ce are si ce face in propria casa sau birou, insa ce este clar este faptul ca acea apa vine din aerul din incapere. Principalele surse de apa care duc la cresterea umiditatii aerului dintr-o cladire sunt: respiratia si transpiratia locatarilor, bucataria sau baia. Fiecare dintre ele produce o cantitate mai mica sau mai mare de apa care, in lipsa unei ventilatii adecvate, va ramane in atmosfera interioara. Cantitatea de apa din respiratie este destul de stabila, insa cea datorata transpiratiei depinde si ea de ceea ce face fiecare dintre locatari: nu trebuie sa fii savant ca sa constati ca cineva care sta in fotoliu transpira mai putin decat o persoana dintr-o sala de sport. De asemenea, daca toata ziua lumea este plecata la birou sau scoala, evident ca nu prea are de unde sa apara apa in incaperile casei. Indiferent de sursa insa, o anumita cantitate de apa tot se acumuleaza in incaperi pe parcursul timpului. Pe timpul noptii de regula apare o perioada stationara in care nici lumea nu lipseste si nici aerisirea prin deschiderea usilor si ferestrelor nu prea se produce. Acesta este motivul pentru care se acumuleaza o cantitate semnificativ superioara de apa in aer.

In ce conditii se condenseaza apa?

Apa trece din starea de vapori in cea lichida in functie de conditiile in care se afla, mai precis temperatura si presiune. Cel mai simplu de inteles este observaia ca iarna odata cu expiratia fiecare elimina si aburi vizibili. Mai mult, la cineva gros imbracat si care isi scoate hainele in frig se observa de asemenea cum aburul (care inseamna apa) iese din hainele dezbracate ca si din cele ramase pe corp. Acea apa apare insa la fel de bine si vara, evident dupa cum fiecare respira sau este imbracat.

Vaporii pentru a se transforma inapoi in apa au nevoie, in conditiile normale ale unei incaperi de locuit cu circa 60% umiditate de 10-12 grade Celsius, depinzand si de presiunea atmosferica ca si de alti parametri precum rugozitatea suprafetei, cantitatea de microparticule din atmosfera si altele. Acum, daca incaperea este suficient de bine aerisita, de ventilata, chiar daca ferestrele sunt de proasta calitate (sa zicem ca traditionale, din lemn) si chiar daca temperatura este scauta pana spre 12 C, nu va aparea condens fiindca nu va exista suficienta apa. Pe de alta parte, daca ferestrele sutn traditionale, din lemn, insa bine chituite, iar in incapere temperatura este joasa, vom observa de asemenea formarea condensului deoarece chituirea ferestrelor impiedica aburii sa iasa afara.

Pe de alta parte, in cazul unor ferestre moderne este de asteptat ca acestea sa nu permita aparitia condensului. GRESIT!

O fereastra moderna si de buna calitate va oferi cu siguranta o rezistenta termica superioara, capabila sa reduca foarte mult pierderile de caldura, adica iesirea caldurii din incapere, deci scaderea temperaturii. Pentru aceasta este totusi necesara asigurare unei anumite temperaturi in incapere, dupa cum si peretii exteriori sunt termoizolati sa nu. In plus, o fereastra tip “termopan” va impiedica o aerisire puternica asa cum facea o fereastra traditionala. Altfel spus, condensul se va forma si intr-o incapere dotata cu fereastre moderne, daca temperatura este inferioara si daca nu incaperea este aerisita. Aici se poate spune ca nimeni nu prea sta pe perioada indelungata intr-o incapere cu o temperatura de 10-12 grade Celsius, temperatura la care apare condensul! Este foarte adevarat, insa totusi se intampla! La orice cladire, inorice incapere apare, si este normal, o diferenta intre temperatura din mijlocul camerei sau dinspre peretii interiori si cea de pe peretii exteriori; cea mai scazuta temperatura dintr-o incapere va fi totdeauna pe suprafata sticlei ferestrelor, motiv pentru care, in cladirile cu incalzire centrala, sub fiecare fereastra se monteaza de regula un calorifer. La o cladire prost construita insa lucrurile sunt si mai rele si daca in interiorul incaperii se atinge la limita o temperatura de 17-19 grade Celsius, pe suprafata interioara a peretilor exteriori temperatura va fi undeva la 12-14 C, in timp ce temperatura de pe suprafata sticlei va fi si mai joasa, chiar sub 10 C. Cu alte cuvinte, chiar daca avem montata o fereastra foarte scumpa, fara o incalzire si o aerisire adecvata va aparea uneori condens pe suprafata ferestrelor.

Pe langa masurile necesare care decurg din acest articol – aerisire corecta (cat mai des, de 5-7 ori pe zi, pentru 1-2 minute) si temperatura adecvata, mai trebuie amintit ca exista disponibile de mult timp pe piata ferestre cu grile de ventilare reglabile, care permit o aerisire aproape asemanatoare celei obtinute cu ferestrele traditionale; aici trebuie putina atentie la felul in care sunt reglate grilele respective.

Cu cele de mai sus speram ca fiecare sa-si ia masurile cele mai bune, atat in actiunile de modernizare a cladirii cat si in intretinerea ei zilnica.