Certificat de Performanta Energetica

Deoarece foarte multa lume nu stie inca cum arata exact si ce inseamna un certificat de performanta energetica pentru cladiri si instalatiile aferente, ne-am gandit sa-i facem o scurta prezentare cu explicatii pe intelesul tuturor.

 

Odata prezentat in acest fel Certificatul de Performant Energetic, se poate naste urmatoarea intrebare, aparent simpla: ce rost mai are realizarea certificatului energetic pentru fiecare cladire, apartament in parte, de vreme ce se cam stie clasificarea lor?

Un raspuns ar putea veni prin analogie cu industria auto, unde posesorii de automobile sunt obligati sa realizeze periodic ITP-ul. E adevarat, ITP-ul auto cuprinde mai mult decat norma de poluare auto, verificandu-se printre altele si sistemul de franare, ceea ce ar fi necesar si pentru imobile (de ex. expertizarea comportarii structurii la cutremur etc., lucru semnalat in mod repetat si de cadre ale UTCB).

Un al 2-lea raspuns, si mult mai aproape de adevar prin tehnicitatea sa, este ca fiecare imobil – casa individuala, apartament, scoala samd., are specificul sau. Chiar daca se intampla sa fie facut dupa un “proiect tip”, tot apar diferente datorate locatiei cladirii respective, dar mai ales modului in care aceasta este intretinuta. Mai precis, aceeasi casa/ apartament cu fatada la Sud sau Nord are o clasificare diferita, ca sa ne oprim doar la un exemplu. Daca se afla intr-o localitate diferita, cu atat mai mult cresc sansele unei clasificatii diferite: sa ne imaginam care dintre case, una construita la Constanta si Brasov, insa dupa exact acelasi proiect, ar consuma mai multa energie pentru incalzire. Dovada cea mai clara este faptul la aparent aceleasi conditii se observa doua sau chiar trei posibile clasificari, tocmai datorita particularitatilor fiecarei cladiri.

Pe de alta parte, o aceeasi casa va avea o clasa superioara, apropiata de “A” daca este bine intretinuta (tencuiala in stare buna, instalatie moderna etc.), comparativ cu cazul in care intretinerea ei ar lasa de dorit (tencuiala cazuta, tamplarie deteliorata etc.).

Ar mai fi de adaugat faptul ca analizarea unei cladiri nu poate avea aceiași exactitate cu cea a unei instalatii industriale (cel mai simplu si evident aspect fiind modul aleatoriu in care fiecare locuitor poate utiliza iluminatul ori deschiderea ferestrelor): tocmai de aceea inspectarea cladirii reprezinta un pas important catre o certificare corecta, iar o certificare vadit eronata, facuta de la distanta sau online, asa cum se semnaleaza uneori, nu poate fi decat in dezavantajul beneficiarului. Este vorba totusi de imobile a caror valoare este de ordinul a zeci de mii de Euro, comparativ cu valoarea actuala infima a unui Certificat Energetic. Niciun castig legat de obtinerea unui certificat mai ieftin sau cu clasificare frauduros-superioara, nu poate contrabalansa posibilele pierderi, neplaceri, generate in situatia unui certificat de performanta energetica gresit, la limita existand posibilitatea anularii contractului de vanzare-cumparare.

Procedura de certificare energetica a cladirilor se afla inca la inceput de drum – cei mai multi inca il considera o simpla hartie mai mult enervanta decat scumpa, facuta prin telefon ori pe bordul masinii – insa avand in vedere dinamica pretentiilor si termenul de valabilitate, conform legii, de 10 ani al documentului, cu timpul atat exigentele cat si preturile vor creste semnificativ, beneficiarii devenind tot mai interesati, prin datele oferite (recomandari, nivel consumuri etc.) de utilitatea Certificatului de Performanta Energetica dincolo de obligatia obtinerii la orice tranzactionare, vanzare-cumparare sau inchiriere.

Tot mentionand beneficiarii, ar trebui amintite situatii cand, din dorinta de prezentare a cat de bun este apartamentul, inspectia auditorului energetic este pregatita printr-o incalzire exagerata: o inspectie la fel de corecta poate fi facuta si cu incalzirea oprita; cum este cazul certificarilor realizate pe timpul verii sau al celor pentru receptionarea cladirilor nou-construite. Un sprijin real pentru aceasta, este punerea la dispozitia auditorului a cat mai multor date tehnice concrete privind cladirea, ideal din cartea tehnica a constructiei.