Certificare Energetica | Audit energetic al cladirilor si instalatiilor aferente | Expertiza termica si energetica | CASA PASIVA | Dirigentie de santier

Mai multe ...

blog

Conform Legii 372/2005* actualizata pentru toate cladirile din Romania, cu mici exceptii, nicio tranzactie, receptie la finalizarea lucrarilor, vanzare-cumnparare, inchiriere, modernizare, nu poate fi facuta fara a avea atasat, pe langa Actul de proprietare si Certificatul Energetic.

In mod normal, acestea ii sunt aduse la cunostinta celui interesat la momentul potrivit de catre autoritarea careia se adreseaza — serviciul disciplina in constructii/ urbanism din primarie, dirigintele de santier, notarul public etc.

Certificatul Energetic are valabilitate de 10 ani. Evident, in cazul unei renovari majore, modernizari** proprietarul este interesat si indreptatit prin lege sa-si reinoiasca Certificatul Energetic.

Tot conform Legii 372/2005 actualizata toate cladirile cu destinatie publica si cu suprafata de peste 250mp trebuie sa aiba afisat la intrare Certificatul Energetic.

Cerinta, dincolo de obligatiile legale ce le adduce, trebuie privita asemenea obisnuintei fiecaruia dintre noi de a ne face analize medicale periodice: Certificatul Energetic oferit de noi, p elanga clasificarea oferita, cuprinde totdeauna indicatii punctuale — de la cele mai simplemasuri de exploatare (dar necunoscute publicului larg) la indicarea unor solutii complexe - toate cu scopul reduceri consumului de energie, respectiv al facturilor de gaze natural si energie electrica, insa intr-un mod rational, inteligent si fara afectarea confortului locuintei/cladirii.

De asemenea, este obligatoriu ca, odata cu proiectul tehnic necesar obtinerii Autorizatiei de Construire sa fie realizat si un studiu de fezabilitate cu oportunitatile, specific zonei, de obtinere a energiei necesare cladirii (incalzire, iluminat, apa calda, climatizare, dupa caz) din surse proprii, regenerabile.

* Autoritatea competenta, care initiatiava si controleaza punerea in aplicare a cadrului legal este Ministerul Dezvoltari Regionale. Cu atributii de control este desemnat Inspectoratul de Stat in Constructii, aflat in subordinea MDRLP.

** renovari majore= “lucrari efectuate la anvelopa cladirii si/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale caror costuri depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situata cladirea”, conform legii

logo

Detalii interesante si mai ales utlie

Mai intai ce este Certificatul Energetic?
Ce este Auditul energetic?

Este deja cunocut ca o hartie colorata—de la verde la rosu, respectic la la A (sau A+++…) catre G. Fiecare aparat, echipament, cu prioritate electrocasnicele, iese astazi din fabrica obligatoriu insotit de un asemenea certificate.

de unde au aparut literele A+, A++ etc. Este vorba de ceva similar normelor auto Euro1, 2, 3, 4, 5, 6 … : un aparat altadata fabricat pentru clasa energetica A, astazi prezinta … tot “A”, nefiind practica schimbarea certificatului fiecarui aparat TV, frigider, aer conditionat etc. (mai ales ca nu este supus niciunei tranzactii comerciale — vanzare etc.). Pentru ca un aparat proaspat iesit din fabrica, mai nou, modern si care consuma mai putina energie sa fie si in acest caz prezentat superior celor mai vechi, s-a convenit ca literei “A” a Certificatului energetic sa-i fie adaugat A+, A++ etc.

Pentru cladiri situatia este identica, cu deosebirea ca clasificarea este limitata la A—G1, iar imbunatarile performantelor datorate progresului ethnic nu se evidentiaza prin clasele A+, A++, A+++, ci prin actualizarea la fiecare 5 ani a baremurilor energetic: daca astazi pentru clasa A o cladire consuma maximum 70kWh/an si mp, peste 5 ani va consuma probabil maximul 65 sau 60 kWh/ an si mp.

Ati intalnit vreodata situatii, prieteni, cunoscuti, care sa fi facut lucrari de reabilitare termica intr-un mod gresit? De exemplu, sa puna pe casa un polistiren cu o grosime de 2-3 centimetri, in loc de 5, 10, 15cm, cat erati dumneavoastra de parere ca ar fi trebuit? Cel mai probabil v-ati spus ca respectivul “nu si-a permis”, fiind stiut ca toata lumea pune 10cm de polistiren.

Noi putem spune exact, pe baza calculelor tehnico-economie, care ext eraportul cost-beneficiu al investitiei pentru diferinte variante, fiecare adaptata in cel mai fidel mod cladirii/casei clientului.

De ce s-a inventat Certificarea Energetica?

Candva petrolul era atat de ieftin, incat pentru cladiri singura problema legata de energie ce se punea realmente era cea legata de asigurarea confortului*. Facand o paranteza, inainte ca utilizarea gazului natural/petrolului sa devina generalizata, chiar si confortul — asa cum il cunostem astazi — era obtinut doar sporadic si accidental. Revenind inapoi la epoca de glorie gazului natural/ petrolului, cu cata energie si la ce pret, nu interesa aproape pe nimeni la modul stringent eficienta, cu atat mai mult cu cat caldura era furnizata in marile orase preponderent prin reteaua oraseneasca ce parea dincolo de un control si management individual direct.

Sectorul unde realmente exista preocupare si se si puteau lua masuri efective, era cel al centralelor termice, adica, privind in ansamblu, partea de producere a caldurii si desigur a electricitatii. Acesta este si marele avantaj pe care il putem pune la dispozitia clientilor nostrii —expertiza si viziunea deosebit de ampla a specialistilor nostrii in ce priveste energetica cladirilor

* Astazi, normele tehnice fac o diferenta clara intre masurile tehnice de reabilitare tehnica si cele de modernizare tehnica.

Pe scurt, Prin reabilitare termica se urmareste, prin operatii de intretinere, reparatii, facute in baza unui proiect de audit energetic, doar readucerea cladirii si instalatiilor aferente la nivelul minim necesar asigurarii confortului ethnic. Mai bine zis, la o casa din mediul rural temperature interioara nu v-a mai varia intre aproape zero si 40C, cat se obtine in preajma unei sobe de teracota alimentata cu lemne/ carbine, ci o temperatura [aproape] constanta situata in jurul valorii de 20C; situatii similar se gasesc din pacate si la multe blocuri de locuinte.

Pe scurt, Prin modernizare termica se urmareste obtinerea (sau mentinerea, daca exista deja) nivelului minim necesar asigurarii confortului tehnic, asa cum s-a descris mai sus, insa prin reducerea consumului energetic la valorile maxim admise prin lege

"Modul de lucru necesar eliberarii unui Certificat Energetic

Cea mai importanta piesa este Cartea tehnica a constructiei – documentatia care a stat la baza executiei cladirii si instalatiilor aferente. De aici se pot obtine in mod clar si orifical datele privind:

· Planul de situatie cu indicarea punctelor cardinale
· partiurile de arhitectura ale fiecarui nivel;
· dimensiunile geometrice ale elementelor de constructii: fundatii, pereti, stalpi, grinzi, buiandrugi, placi, elementele sarpantei;
· dimensiunile golurilor din pereti, distanta dintre goluri, inaltimea parapetelor;
· structura anvelopei cladirii;
· tipul de usi si ferestre (fisele tehnice ale productorului, dupa caz);
· alcatuirea elementelor de separare intre spatii cu diverse regimuri de temperatura (spatii secundare);
· planuri si scheme ale instalatiilor de incalzire, ventilare, climatizare, preparare a apei calde de consum si electrice (iluminat).
Releveul cladirii

Chiar daca documentatia tehnica este disponibila, functie de calitatea acesteia se va executa un releveu al cladirii, evidentiindu-se toate elementele enumerate mai sus, dupa caz.
Vizitarea locuintei
Pentru a putea emite un certificat energetic, indiferent daca este sau nu disponibila cartea tehnica a constructiei, auditorul energetic colecteaza si prelucreaza date si informatii, operatiune ce presupune vizitarea de catre specialistii nostrii a cladirii/locuintei al carui consum urmeaza a fi certificata.
Vizita include un tur al casei/apartamentului (inclusiv pod, subsol, casa scarii, balcoane), cu efectuareea de masuratori, luarea de notite, studiul documentelor disponibile, evaluarea instalatiilor cladirii, fotografierea elementelor importante, a eventualelor imbunatatiri realizate si a oricaror detalii esentiale necesare calculelor.
Efectuarea unor calcule de specialitate
Pornind de la caracteristicile reale ale cladirii evidentiate anterior, se calculeaza consumurile specifice cu ajutorul carora imobilul se incadreaza intr-o clasa de performanta energetica, acordandu-se totodata si o nota energetica.
Eliberarea documentului (certificat energetic)
In final se elaboreaza Certificatul Energetic care este un document oficial tiparit ce cuprinde indicatori numerici si care exprima performanta energetica a locuintei (consumul de energie, cantitatea de CO2 emisa pe parcursul unui an).
Pentru detalii, va invitam sa ne contactati.
Alternativ, puteti gasi detalii suplimentare la urmatorul link, unde specialistii nostri isi spun regulat punctul de vedere.

Fiecare ban platit de clientii nostrii inseamna valoare pentru acestia si o responsabilitate in plus pentru noi.

Nu doar muncim, masuram, calculam, noi ne straduim permanent ca serviciile noastre sa ajute realmente clientii astfel incat costurile facute sa fie intr-adevar o investitia profitabila!

.

®pogangeanu@yahoo.com